In het voorstel voor aanpassing van de belastingen vanaf 2022 wordt in Box 3 straks onderscheid gemaakt tussen sparen en beleggen. Waar vallen de certificaten voor de zonneparken van Steenergie onder na deze aanpassing?
De certificaten van de zonneparken van Steenergie zullen als belegging worden aangemerkt met een door de belastingdienst veronderstelt rendement. Dit is het geval omdat het geen spaarrekening is. Alles wat er boven dit rendement ontvangen wordt door de certificaathouders is belastingvrij. Er geldt 30% belasting over het veronderstelde rendement.Informatie hierover en over de financiële participatie […]
Mag ik certificaten aan derden verkopen?
Nee, dit is niet mogelijk. Als er onvoorziene omstandigheden zijn zullen de certificaten aangeboden worden aan de coöperatie Steenergie.
Ik begrijp dat certificaten voor leden en inwoners in Steenwijkerland zijn. Wat gebeurt er met de certificaten als ik verhuis naar een andere gemeente?
Deze certificaten blijven op uw naam geregistreerd staan en u blijft het rendement hierop ontvangen.
Wat doet de coöperatie als er niet voldoende geld wordt opgehaald? Is er dan een plan B?
Dan heeft de coöperatie andere partijen die willen bijspringen. Recente participaties van duurzame projecten laten zien dat er voldoende geld wordt opgehaald.
Als u zich inkoopt kunt u dan ook goedkope energie terugkrijgen?
De vraag over de energie is in dit stadium nog lastig te beoordelen.
Zijn er bedragen bekend, wat is er nodig? Hoeveel geld moet er opgehaald worden?
Daarvoor is het op dit moment nog te vroeg om een goed antwoord op te geven. Dit wordt geactualiseerd zodra we de financiering verder gaan uitwerken.
Vallen de certificaten/aandelen die ik straks koop ook onder de groene vrijstelling in de inkomstenbelastingsfeer?
Nee, dat is niet het geval. De certificaten/aandelen moeten dan van een beleggingsinstelling zijn en daar voldoet de coöperatie met het zonnepark niet aan.
Na hoeveel jaar na de start denkt Steenergie winst te hebben?
Steenergie verwacht in haar prognose dat er rendement gemaakt zal worden vanaf het moment dat het zonnepark gereed is. In de jaren voorafgaand aan dit startmoment worden er in de planfase kosten gemaakt waar geen inkomsten tegenover staan. De verwachting is dat na ongeveer twee à drie jaar de aanloopverliezen weg zijn.
Wordt de inleg ook terugbetaald en over hoeveel jaar?
Algemeen is gerekend dat er na tien jaar afgelost kan gaan worden. Mogelijk komt hierin een keuzemoment. Mits er voldoende geld in kas is (liquiditeit), kan de inleg eerder terugbetaald worden. Op verzoeken daartoe neemt het bestuur een besluit.
Is er een mogelijkheid om de certificaten snel te verkopen? Zijn de participaties verhandelbaar?
Dit is mogelijk als een van de participanten dat in bijzondere omstandigheden zou willen. De certificaten gaan dan terug naar de coöperatie. We kunnen natuurlijk niet iedereen tegelijk aflossen maar het is mogelijk om op een individueel verzoek de certificaten af te lossen indien dat door omstandigheden gewenst is.