Coöperatie Steenergie heeft haar inzet getoond voor wind in Steenwijkerland vanaf haar oprichting. Ondanks dat er geen beleid was en nog niet is in Steenwijkerland voor windenergie heeft de coöperatie altijd breed gekeken naar duurzame ontwikkelingen. Zo is windenergie geen doel op zich, maar ligt de kracht in het gezamenlijk oppakken van initiatieven die van onderop gedragen worden. In combinatie met andere maatschappelijke vraagstukken.
Ondanks dat er van onderop initiatieven voor wind snel ontstonden heeft de coöperatie gezocht naar balans, samenwerking met gemeente en draagvlak. Waar de raad van de gemeente koos voor zon op land zag de coöperatie vanuit draagvlak oogpunt dit in eerste instantie niet zitten. Om toch de lusten van een zonnepark maximaal lokaal te laten landen heeft de Coöperatie haar verantwoordelijkheid genomen met zonnepark De Hoop in Blokzijl.
Potentiegebieden in de gemeente Steenwijkerland
Daarnaast is ze geloof blijven houden in de combinatie opgave van grootschalige opwek. Daar opwekken waar energie verbruikt wordt, dichtbij industrie en dichtbij netwerkstation voor afname van de opgewekte energie. De leden blijven zich inzetten voor twee wat infrastructuur, landschap en windopbrengst logische plekken nabij industrieterrein Groot Verlaat en tussen Blankenham en Kuinre. Grondeigenaren zijn bereid hun medewerking te verlenen en het kan zo een extensivering betekenen, wat een vermindering van uitstoot nabij natura 2000 oplevert. Potentiële gebieden die vooralsnog uitgesloten worden door een kaartje die de provincie heeft opgenomen als beleid.
Gemeente Steenwijkerland heeft inmiddels drie zoekgebieden aangewezen die beleidstechnisch wel ruimte bieden voor wind. Het bestuur en de raad van de gemeente heeft ruimte gegeven aan de ontwikkeling voor 4 windmolens. Mogelijk op de gemeentegrens van Meppel en Steenwijkerland, ten noorden van de Bovenwijde van Giethoorn, mogelijk nabij het defensieterrein, en mogelijk nabij Oldemarkt. In het laatstgenoemde gebied is wet voorkeursrecht gemeente gelegd, dat betekent dat de gemeente rechten legt op de gronden van de grondeigenaren opdat ze niet zelf afspraken kunnen maken met ontwikkelaars of lokale coöperaties.
Momenteel is coöperatie Steenergie in goed overleg met de gemeente en de andere energiecoöperatie in Steenwijkerland om mogelijk gezamenlijk wat te betekenen in de route naar 2030 voor deze vier windmolens.
Coöperatie Steenergie wil aandacht blijven vragen voor de technisch betere locaties en ook daarop samenwerken. Het betreffen lokale van onderop initiatieven waarbij eigenaarschap en lusten breed gedeeld worden en meervoudige maatschappelijke opgaven met elkaar verbonden worden. Dat is dan ook de reden dat Coöperatie Steenergie medewerking verzoekt en aandacht blijft vragen voor deze potentiële kanshebbende locaties.
Verzoek
Coöperatie Steenergie heeft een initiatief voor een windpark bestaande uit vier moderne windmolens in het gebied tussen Blankenham en Kuinre in de gemeente Steenwijkerland die we Windpark Blauw noemen en een initiatief bestaande uit vier windmolens nabij industrieterrein Groot Verlaat welke we Windpark Geel noemen De provincie Overijssel is het bevoegd gezag voor de ontwikkeling van dit windpark. Met een principe verzoek vragen wij de provincie Overijssel om een principe-uitspraak te doen over de vraag of de provincie bereid is planologische medewerking voor de windparken te verlenen. Zie hiervoor de uitgebreide toelichting het bijgevoegde project- en participatieplan welke we publiceren.
Windpark Steenergie Blauw
Windpark Steenergie Blauw, bestaande uit vier moderne windmolens, is gepland tussen Blankenham en Kuinre in de gemeente Steenwijkerland. Dit gebied is zorgvuldig gekozen vanwege de nabijheid van een netwerkstation.
Windpark Steenergie Geel
Windpark Steenergie Geel, omvat vier tot vijf windmolens in de buurt van het industrieterrein Groot Verlaat. Dit project ligt dicht bij industriële gebruikers, wat opnieuw een efficiënte energieopwekking en -verdeling mogelijk maakt. Het biedt tevens kansen om uitstoot in het gebied te verminderen, een belangrijk bijkomend voordeel voor zowel milieu als economie.
Samenwerking met Gemeente en Provincie?
Voor beide projecten wil coöperatie Steenergie samenwerken met de andere energiecoöperaties in de regio. De gemeente heeft drie andere zoekgebieden aangewezen waar ruimte is voor de ontwikkeling van windenergie. Deze gebieden bevinden zich onder
andere nabij Oldemarkt, het defensieterrein, en op de grens met Meppel nabij de Bovenwijde ter hoogte van Giethoorn.
Met de indiening van deze principeverzoeken vraagt Steenergie blijvend aandacht aan gemeente en provincie Overijssel voor technisch logische locaties.
Lokale betrokkenheid en voordelen
Een van de belangrijkste kenmerken van Steenergie’s aanpak is het benadrukken van lokaal eigenaarschap. Door windparken zoals Steenergie Blauw en Geel lokaal te verankeren, profiteren inwoners en bedrijven direct van de opbrengsten. Dit kan zich uiten in lagere energiekosten of investeringen in lokale infrastructuur en duurzaamheid. Het zorgt ervoor dat de voordelen van deze windprojecten breed worden gedeeld binnen de gemeenschap.
Met de voorgestelde windparken Steenergie Blauw en Geel laat de coöperatie zien hoe lokale initiatieven kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. De combinatie van strategische locatiekeuze en lokaal eigenaarschap zorgt voor een breed gedragen en toekomstbestendige energieoplossing. Steenergie blijft zich inzetten voor duurzame energieprojecten die zowel de regio als het milieu ten goede komen.
Wil jij ook een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie in onze regio?
Als lid van Coöperatie Steenergie draag je niet alleen bij aan een duurzamer Steenwijkerland, maar profiteer je ook van de voordelen van onze projecten. Samen creëren we een toekomst waarin lokaal opgewekte, duurzame energie centraal staat. Word vandaag nog lid en bouw mee aan een schonere en groenere wereld! Klik hier om lid te worden.
Steenergie heeft inmiddels diverse mogelijke revenuen uitgewerkt. Voorwaarde om deel te nemen aan de inkoopactie zonnepanelen, mogelijk afnemen van stroom, deelnemen aan de postcoderoos of afnemen van participaties is een lidmaatschap.
Wij staan achter onze coöperatie, doet u ook mee?