‘We worden ons met zijn allen meer bewust van de waarde van energie’

Er is nog altijd te weinig bekend bij de gemiddelde Nederlander wanneer het gaat om de energietransitie. Doelstellingen voor een energieneutraal Nederland zijn er al een tijdje en veel gemeenten werker er al hard aan om deze doelstellingen te bereiken. Voor de individuele burger is het vaak een ver van mijn bed show, maar niets is minderwaar. Door de bijzondere prijsveranderingen en op sommige momenten schaarste in de markt zijn we er met zijn allen achter gekomen wat de waarde van energie nou eigenlijk is. Door de torenhoge tarieven zijn we toch anders gaan kijken naar de bronnen. Kan dit niet anders? En kinnen we niet méér stroom lokaal opwekken?

Persoonlijk ben ik een voorvechter van 100% lokaal eigendom. Als het moet dan moet het wel 100% lokaal landen. Dat wil zeggen dat alle lusten ook terechtkomen in de gemeente met de ambitie om opgewekte stroom in de omgeving aan te bieden tegen een evenwichtig tarief.

We zijn met zijn allen op weg naar een betere, duurzamere toekomst. De energietransitie en de daarbij behorende veranderingen brengen her en der onrust met zich mee. Al het nieuwe moet landen. Coöperatie Steenergie helpt burgers en ondernemers in Steenwijkerland hier graag een handje bij. Wat ik heel mooi vind om te zien is dat de gemeenschap mag nadenken over vraagstukken die betrekking hebben tot de diverse kernen, en het verduurzamen komt daarin ook aan bod. Een sociaal proces, buren die normaal niet verder kwamen dan ‘hoi, hoe is het?’ bespreken nu onderwerpen die er toedoen. Inwoners krijgen de kans hun stem te laten horen. Gemeente Steenwijkerland luistert naar haar burgers en wil samen tot een visie komen. Wij van Steenergie, hopen dan ook dat deze kans aangegrepen wordt met beide handen, want als het dan moet, doen we het liever samen in 100% lokaal eigendom.

Hennie Luten
Bestuurslid Steenergie

Hennie Luten