18 mei 2021 - Inloopbijeenkomst omwonenden

Steenergie heeft het ontwerpplan zonnepark Blokzijl gepresenteerd aan omwonenden en ondernemers in Blokzijl. Op dinsdag 18 mei kregen zij uitgebreide informatie en de mogelijkheid hun suggesties en adviezen te geven over het voorgestelde ontwerp.

Blokzijl de ‘lasten’ dan ook Blokzijl de ‘lusten’: zo staat het bestuur van coöperatie Steenergie erin met het 100% lokale zonnepark.
Coöperatie Steenergie heeft deze avond informatie verstrekt over het idee voor een stadszonnepark dat ze Blokzijl en omgeving wil bieden in een postcoderoos oplossing. Maar ook over de inkoopactie voor zonnepanelen op daken van bedrijven en woningen. Daarnaast wil de coöperatie eigen duurzaam opgewekte energie leveren aan inwoners van Steenwijkerland. Er wordt rente op uit te geven participaties verstrekt, die wordt uitgekeerd aan leden deelnemers. Een coöperatief duurzaamheidsfonds wordt ingericht waar leden samen over het doel beslissen waar dat aan besteed wordt. En er wordt gewerkt aan een samenwerking met een lokale organisatie uit Blokzijl zodat het beleidsmatig vastgestelde omgevingsgeld nuttig besteed gaat worden.

Plannen
Bij de informatie avond was Landschapsarchitect Eelerwoude betrokken die het ontwerp toelichtte. ROM3D had het ontwerp in een dynamische 3D-weergave uitgewerkt waardoor bezoekers virtueel het park konden beleven. Gemeente Steenwijkerland was aanwezig voor vragen over beleid. En coöperatie Steenergie ging de dialoog aan over het initiatief, de lusten en lasten en de volgende stappen in het proces naar de ontwikkeling van het zonnepark. De coöperatie is onder andere in gesprek met enkele bedrijven en Business Club Steenwijkerland over het delen van de overcapaciteit op de gereserveerde netwerkaansluiting van het zonnepark en over het verduurzamen van omliggende bedrijven.