Toen een aantal jaren geleden duurzaamheid steeds populairder werd, kreeg ik al snel een beetje jeuk van het woord. Ik vond dat bedrijven gretig gebruik maakten van de term om hun imago positief te versterken. Zonder me er echt in te verdiepen, dacht ik vaak: ja ja, meer woorden dan daden. Ik had er weinig gevoel bij. Totdat ik terechtkwam in de wereld van hernieuwbare energie en in aanraking kwam met mensen die oprecht hart bleken te hebben voor onze aarde. Zij namen duurzaamheid serieus en deden ook mij inzien hoe belangrijk aandacht voor onze omgeving eigenlijk is.
Hoewel ik als individu al graag mijn steentje bijdroeg, leek het toch nog vaak een ver-van-mijn-bed-show. Het gevoel dat ik in mijn eentje het verschil toch niet kon maken, overheerste. Ok, minder vlees eten, korter douchen, afval scheiden, allemaal dingen die we persoonlijk kunnen doen, maar het voelde als een druppel op de gloeiende plaat. Herken je dit?
Inmiddels ervaar ik het anders. Zelfs de kleinste verandering kan een sneeuwbaleffect hebben. We geven het goede voorbeeld aan onze kinderen. En voor hen doen we het: die komende generaties aan wie we de aarde nalaten. Daarnaast hebben de jaren mij geleerd dat je altijd kunt meedoen, ook als je niet goed weet waar je moet beginnen.
In de gemeente Steenwijkerland zijn daar mooie voorbeelden van. Steeds meer mensen slaan de handen ineen om samen te onderzoeken hoe zij de regionale energie-doelstellingen kunnen behalen. Zo ook de leden van coöperatie Steenergie. Zij onderzoeken mogelijkheden voor het lokaal opwekken van energie, daar waar het meest wordt verbruikt. Korte lijnen, directe invloed, niet afhankelijk van anderen, stabiele prijzen, 100% lokaal eigendom.
Je hoeft niet met je neus vooraan te staan, je hoeft niet alle ins en outs van hernieuwbare energie te kennen, maar je kunt wel de ruimte pakken om mee te denken, mee te lezen én ervan te profiteren. Of je nu gepensioneerd bent of naar school gaat, ouder of grootouder bent. Kijk eens in je omgeving. Neem de tijd om je te verdiepen of een informatieavond te bezoeken. Steun de initiatieven in je omgeving. Word lid van een energiecoöperatie. Voor tien euro per jaar ben je al lid van jouw coöperatie Steenergie en word je op de hoogte gehouden van activiteiten en bijeenkomsten.
Energie en klimaat hebben jammer genoeg nog geen erg sexy imago, dat maakt mijn vak niet altijd makkelijk. Niemand wil een zonne- of windmolenpark in de achtertuin. Maar meedoen levert jou een stem op, je kunt invloed uitoefenen op projecten en zo effect hebben op je omgeving. En je kunt er zelfs financieel van profiteren.
Nu duurzaamheid zo hoog op mijn lijstje staat ben ik naast adviseur ook lid geworden van mijn lokale coöperatie en een piepklein beetje eigenaar geworden van de windmolens in mijn regio. Een druppel op de gloeiende plaat? Zeker niet! Het voelt goed, ook al is het nog zo klein. Zo krijgen we samen energie van duurzaamheid! Doe jij ook mee? Kijk op www.steenergie.com.
Hetty Kooiker
Adviseur communicatie & energietransitie