Er is veel veranderd in de energiemarkt het afgelopen half jaar. De oorlog in de Oekraïne wordt veelal aangewezen als boosdoener voor de stijgende energieprijs: gas. Maar ook de prijs van stroom stijgt en de invloed van de oorlog in Europa is minder groot dan je denkt: We zijn meer energiebelasting gaan betalen. De economie herstelt snel na de coronacrisis en onze vraag naar energie is groter dan het aanbod. We zijn afhankelijk van wereldwijde belangen op de energiemarkt. En eigenlijk merken we pas hoe belangrijk het voor ons is, als we een half uurtje zonder stroom zitten.
Diverse oorzaken hebben een gevolg. We zitten in een overgangsfase van fossiele naar duurzaam opgewekte stroom. Tegelijkertijd naar een overgangsfase waarin we minder afhankelijk willen worden van die wereldmarkt en het liefst lokaal opwekken dat wat we nodig hebben. Zo houden we invloed op aanbod en op prijs en kunnen we Steenwijkerland stroom bieden van een energieproject wat van uzelf wordt en blijft.
Steenwijkerland is weer energiek in beweging, periodiek overleggen de lokale energiecoöperaties met elkaar met als doel samen doelen te behalen. Elke energiecoöperatie heeft haar eigen identiteit en er zijn verschillen, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Het is fijn om met elkaar kennis te delen en te werken aan een duurzaam Steenwijkerland.
Ondertussen op het gemeentehuis is wethouder Marcel Scheringa verantwoordelijk geworden voor ‘duurzaamheid’ na de vorming van de nieuwe coalitie. Samen met gemeente Steenwijkerland en Plaatselijk Belang Blokzijl hebben we een eerste bijeenkomst gehouden voor de inwoners van Blokzijl om te informeren over het nieuwe zoekgebied voor een zonnepark; zon-op-land en op-dak. Coöperatie Steenergie staat voor het lokaal opwekken van duurzame energie waarbij de revenuen toekomen aan de buurt en de lokale participanten. Daarbij moet lokaal eigendom toegankelijk zijn voor iedereen in de gemeente Steenwijkerland. Natuurlijk hebben we zo onze persoonlijke voorkeur voor hoe die opwek zou moeten plaatsvinden en misschien ook wel waar. Maar dat is van onderschikt belang, zo weinig dat ik u daar niet mee wil vermoeien. Doelstellingen, beleid, gemeente en inwoners met daadkracht staan samen aan de bal om te scoren. De effecten daarvan zijn eigenlijk niet eens voor ons. Neem nou de gemiddelde leeftijd van een bestuur van een energiecoöperatie. Mijzelf niet uitgezonderd. Een laatste zin wil ik dan ook richten aan de 40 minners in onze gemeente. Ik daag u ‘jongere’ graag uit om mee te denken en te werken aan een uiterst energiek perspectief, want u houdt het langer vol dan ik. Zullen we bellen voor een kennismakingsgesprek? Bereikbaar ben ik op 06 28 90 69 20. Of stuur een mail aan info@steenergie.com Een schone toekomst begint bij uzelf! Tot gauw.
Jurjen Helfirch
Voorzitter Coöperatie Steenergie